Senaste inläggen
Den här veckan jobbar vi med ugnen och bakar scones. Eleverna får i ¨läxa att baka scones hemma och bjuda på. Naturligtvis ingår det i uppgiften att diska och lämna köket snyggt efter sig
Planering åk 8 ht 2017
Lektion | Lektionsinnehåll | Tillaga/ uppgift | Övrigt |
1 | *Introduktion: Hkk som ämne och kunskapskrav. ALLERGIER *Repetera: Diskning *Introducera moment Mat måltider och hälsa *Tillagningsmetod: Steka, redskap, demonstrera hur man gör omelett och hur induktionshällen fungerar. | Omelett med skinka och ost (kalkon samt bröd istället för ägg) | -låt eleverna samtala 4&4 om vad hkkn är och brainstorma sedan på tavlan vad eleverna säger under rubrikerna. Mat måltider hälsa, livsstil och miljö. Ekonomi och konsumtion. |
2 | *Individuella behov av energi och näring s. 16-17 s.33-44 Matcirkeln, tallriksmodellen Receptläsning-hur läser man recept. | Pasta med kokt köttfärsås, sallad i form av morötter, rivet äpple, kålrot. | Film: Studi.se – Hälsa, Näringsämnen (4:32) Matvanor: (4:41) Youtube: skräddarsy din portionsstorlek (30sek) |
3 | *Vitaminer och Mineraler s. 24-27 Genomgång av matberedare. Instuderingsfrågor? Extra: redskapspapper? | Smoothies Bladspenat, avokado, banan, äpple, mejeriprodukt (mjölk ev kvarg, fil) | Film: Studi.se – Hälsa, Hur fungerar vitaminer (4:32) Mineraler (5:16) |
4 | *Kolhydrater s.18-20- långsamma (fibrer & stärkelser) *Tillagningsmetod: Koka, sjuda, steka. Hygien vid kyckling! Koka råris samt valfri kolhydrat. | *Jämföra olika kolhydrater (råris, bulgur, matvete, mathavre, couscous) *kyckling gratäng delux | Tid över? Kolla av eleverna i form av frågor vad de kan, tävling? (film: du mår som du äter: utan fibrer 6:19) |
5 | *Kolhydrater s.18-20 – snabba (socker) Tillagningsmetod: grädda Dadlar + honung | *Kladdkaka-jmf olika sötningsmedel, -en kladdkaka med strösocker -en med dadlar och honung | *Film: youtube: aldrig tidigare har vi ätit så mycket socker (8:25) ”det dolda sockret- en film om hälsa, godis och godisfällor (2:43 |
6 | *Fett s.21(mättat& omättat), vatten s.237*Tillagningsmetod: fräsa, koka, sjuda Vad är matfett= allt typ av fett Gå tillsammans noga igenomreceptet! Högläsning! Laxen i sist! | Laxsoppa | *Film: Youtube. En liten film om enkla mattips som är bra för hälsan 3min (film: du mår som du äter: bara fisk 6:48) Ev igen film: vitamin från studi.se (adek vit) |
7 | *Proteiner s.22 *Tillagningsmetod: Steka Animaliska proteiner/vegetabiliska | Chili con carne med råris och sallad | Film: Du mår som du äter-proteinbrist (6:34) |
8 | Planera en måltid utifrån dina behov Använd planeringsschemat Tallriksmodell, matcirkeln, näringsämnen. | *Film:”Din skräddarsydda portionsstorlek” 30 sek. | |
9 | Tillaga måltiden och utvärdera/reflektera | Utvärdering på löst blad | |
10 | Här är ditt kylskåp Tillaga något av det som finns: ex på lätta saker: omelett, pytt, soppa, gryta | Vi köper in kyckling, palsternacka, lök, morötter, kålrot, rödbetor, potatis, buljong, ägg, | |
11 | Praktiskt prov med kompis bedömning Lägg upp enligt tallriksmodellen, (ev knäppa kort) samt gör reflektionspapper | Korvstroganoff med råris och rivna morötter Bedömmaren kollar igenom köket efter så det är tipptopp | Bedöma: hantering av livsmedel, redskap, matlagningsmetoder (koka, steka, riva) planering av arbete samt tidsplanering, disk och efterplock. |
12 | Praktiskt prov med kompis bedömning Lägg upp enligt tallriksmodellen, (ev knäppa kort) samt gör reflektionspapper | Biffstroganoff med råris och rårivna morötter Bedömmaren kollar igenom köket efter så det är tipptopp | Bedöma: hantering av livsmedel, redskap, matlagningsmetoder (koka, steka, riva) planering av arbete samt tidsplanering, disk och efterplock. |
13 | Baka matbröd – jäst Demonstrera, flätmetoden! | Frukostbullar s.280 Morötter, olja, grahamsmjöl, vetemjöl, jäst | Eleverna får ta hem bröden |
14 | Saffransbullar – jäst, traditioner Demonstrera, flätmetoden! | Eleverna får ta hem proven | |
15 | Städ |
Planeringår6(Bok:Smartaval)
Lektion | Område | Teori | Praktiskt | Övrigt |
1 MMH | Introduktion: disk, kök, redskap | Vad är Hkk? Diskning | Fruktsallad | Allergier |
2 MMH+ML | Frukost | s. 4-7 | Tillaga frukost | Byggstenarna Ekologiskt/ närproducerat |
3 MMH | Smart i köket, måttsatser | s.11 | Scones | Rengöring av bänkytor HEMUPPGIFT |
4 MMH | Lunch och tallriksmodellen & matcirkeln | s. 8-9 | Koka pasta, hacka grönsaker | Pastasallad |
5 MMH+ML | Mellanmål Odling/Transporter/ påverkan miljö & hälsa | s.12-14 | Dipp med grönsaker | Hälsa Ekonomi Miljö Genomsyrar Hkk ämnet |
6 MMH | Middag - måltidens betydelse för gemenskap | s.15-17 | Kyckling-gratäng | Duka fint, gemenskap HEMUPPGIFT |
7 MMH+ML | Produkt innehåll Symboler och märkningar | s. 7 s.21 | (Sli) Film: miljömärkning (14 min) | |
8 KE | Jämförpriser Göra egna val Symboler och märkningar | s.19-20 | Besöka livsmedelsbutik | Välj en frukt och motivera efter HEM |
9 MMH+ML | Våren: Sopsortering | s.29-30 | Glass på minuten | Film: Sortera avfall med sopan (20min) Film: Göra skillnad: återvinning, miljö, spara el - enkla tips (15min) |
10 KE | Sommar. Ekonomi | s.31-32 | Smulpaj med glass | Film: Helt rätt- privatekonomi (8 min) Vad gör du för dina pengar? |
11 MMH+ML | Säsongens mat: Hösten | s.24-25 | Höstsoppa Baka bröd, servettbröd | Skördetid, närproducerat |
12 MMH+KE | Enskilt arbete i köket/ Teori-reklam/information | Soppa | Film: Är det sant? Göra plansch med reklam/information | |
13 MMH+KE | Enskilt arbete i köket/ Teori- reklam/ information | Soppa | Film: Är det sant? Göra plansch med reklam/information Hemprov delas ut | |
14 | Redovisning reklam/information | smoothie | Hemprov in | |
15 MMT+ML | Säsongens mat: Vinter | Godis/fika | Traditioner | |
16 MMH | Städa |
Planering åk 7 ht 2017
Lektion | Lektionsinnehåll | Tillaga/ uppgift | Övrigt |
1 | *Introduktion: Hkk som ämne och kunskapskrav. ALLERGIER *Repetera: Diskning *Introducera moment Mat måltider och hälsa *Tillagningsmetod: Steka, redskap, demonstrera hur man gör omelett och hur induktionshällen fungerar. | Omelett med skinka och ost (kalkon samt bröd istället för ägg) | -låt eleverna samtala 4&4 om vad hkkn är och brainstorma sedan på tavlan vad eleverna säger under rubrikerna. Mat måltider hälsa, livsstil och miljö. Ekonomi och konsumtion. |
2 | *Individuella behov av energi och näring s. 16-17 s.33-44 Matcirkeln, tallriksmodellen Receptläsning-hur läser man recept. | Pasta med kokt köttfärsås, sallad i form av morötter, rivet äpple, kålrot. | Film: Studi.se – Hälsa, Näringsämnen (4:32) Matvanor: (4:41) Youtube: skräddarsy din portionsstorlek (30sek) |
3 | *Vitaminer och Mineraler s. 24-27 Genomgång av matberedare. Instuderingsfrågor? Extra: redskapspapper? | Smoothies Bladspenat, avokado, banan, äpple, mejeriprodukt (mjölk ev kvarg, fil) | Film: Studi.se – Hälsa, Hur fungerar vitaminer (4:32) Mineraler (5:16) |
4 | *Kolhydrater s.18-20- långsamma (fibrer & stärkelser) *Tillagningsmetod: Koka, sjuda, steka. Hygien vid kyckling! Koka råris samt valfri kolhydrat. | *Jämföra olika kolhydrater (råris, bulgur, matvete, mathavre, couscous) *kyckling gratäng delux | Tid över? Kolla av eleverna i form av frågor vad de kan, tävling? (film: du mår som du äter: utan fibrer 6:19) |
5 | *Kolhydrater s.18-20 – snabba (socker) Tillagningsmetod: grädda Dadlar + honung | *Kladdkaka-jmf olika sötningsmedel, -en kladdkaka med strösocker -en med dadlar och honung | *Film: youtube: aldrig tidigare har vi ätit så mycket socker (8:25) ”det dolda sockret- en film om hälsa, godis och godisfällor (2:43 |
6 | *Fett s.21(mättat& omättat), vatten s.237*Tillagningsmetod: fräsa, koka, sjuda Vad är matfett= allt typ av fett Gå tillsammans noga igenomreceptet! Högläsning! Laxen i sist! | Laxsoppa | *Film: Youtube. En liten film om enkla mattips som är bra för hälsan 3min (film: du mår som du äter: bara fisk 6:48) Ev igen film: vitamin från studi.se (adek vit) |
7 | *Proteiner s.22 *Tillagningsmetod: Steka Animaliska proteiner/vegetabiliska | Chili con carne med råris och sallad | Film: Du mår som du äter-proteinbrist (6:34) |
8 | Planera en måltid utifrån dina behov Använd planeringsschemat Tallriksmodell, matcirkeln, näringsämnen. | *Film:”Din skräddarsydda portionsstorlek” 30 sek. | |
9 | Tillaga måltiden och utvärdera/reflektera | Utvärdering på löst blad | |
10 | Här är ditt kylskåp Tillaga något av det som finns: ex på lätta saker: omelett, pytt, soppa, gryta | Vi köper in kyckling, palsternacka, lök, morötter, kålrot, rödbetor, potatis, buljong, ägg, | |
11 | Praktiskt prov med kompis bedömning Lägg upp enligt tallriksmodellen, (ev knäppa kort) samt gör reflektionspapper | Korvstroganoff med råris och rivna morötter Bedömmaren kollar igenom köket efter så det är tipptopp | Bedöma: hantering av livsmedel, redskap, matlagningsmetoder (koka, steka, riva) planering av arbete samt tidsplanering, disk och efterplock. |
12 | Praktiskt prov med kompis bedömning Lägg upp enligt tallriksmodellen, (ev knäppa kort) samt gör reflektionspapper | Biffstroganoff med råris och rårivna morötter Bedömmaren kollar igenom köket efter så det är tipptopp | Bedöma: hantering av livsmedel, redskap, matlagningsmetoder (koka, steka, riva) planering av arbete samt tidsplanering, disk och efterplock. |
13 | Baka matbröd – jäst Demonstrera, flätmetoden! | Frukostbullar s.280 Morötter, olja, grahamsmjöl, vetemjöl, jäst | Eleverna får ta hem bröden |
14 | Saffransbullar – jäst, traditioner Demonstrera, flätmetoden! | Eleverna får ta hem proven | |
15 | Städ |
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|