Direktlänk till inlägg 11 september 2017

Höstterminens planering

Av Erica och Karina - 11 september 2017 11:49

 Planering åk 8 ht 2017


Lektion

Lektionsinnehåll

Tillaga/ uppgift

Övrigt

1

*Introduktion: Hkk som ämne och kunskapskrav. ALLERGIER

*Repetera: Diskning

*Introducera moment Mat måltider och hälsa 


*Tillagningsmetod: Steka, redskap, demonstrera hur man gör omelett och hur induktionshällen fungerar.

Omelett med skinka och ost (kalkon samt bröd istället för ägg)



-låt eleverna samtala 4&4 om vad hkkn är och brainstorma sedan på tavlan vad eleverna säger under rubrikerna. Mat måltider hälsa, livsstil och miljö. Ekonomi och konsumtion.

2

*Individuella behov av energi och näring s. 16-17 

s.33-44


Matcirkeln, tallriksmodellen


Receptläsning-hur läser man recept.

Pasta med kokt köttfärsås, sallad i form av morötter, rivet äpple, kålrot.

Film: Studi.se – Hälsa,

Näringsämnen (4:32)

Matvanor: (4:41)


Youtube: skräddarsy din portionsstorlek (30sek)


3

*Vitaminer och Mineraler s. 24-27


Genomgång av matberedare.


Instuderingsfrågor?

Extra: redskapspapper?

Smoothies

Bladspenat, avokado, banan, äpple, mejeriprodukt (mjölk ev kvarg, fil)

Film: Studi.se – Hälsa,

Hur fungerar vitaminer (4:32)

Mineraler (5:16)



4

*Kolhydrater s.18-20- långsamma (fibrer & stärkelser)

*Tillagningsmetod: Koka, sjuda, steka.

Hygien vid kyckling!


Koka råris samt valfri kolhydrat.

*Jämföra olika kolhydrater (råris, bulgur, matvete, mathavre, couscous)


*kyckling gratäng delux


Tid över? Kolla av eleverna i form av frågor vad de kan, tävling?


(film: du mår som du äter: utan fibrer 6:19)


5

*Kolhydrater s.18-20 – snabba (socker)

Tillagningsmetod: grädda


Dadlar + honung

*Kladdkaka-jmf olika sötningsmedel,

-en kladdkaka med strösocker

-en med dadlar och honung

*Film: youtube: aldrig tidigare har vi ätit så mycket socker (8:25)


”det dolda sockret- en film om hälsa, godis och godisfällor (2:43

6

*Fett s.21(mättat& omättat), vatten s.237*Tillagningsmetod: fräsa, koka, sjuda

Vad är matfett= allt typ av fett

Gå tillsammans noga igenomreceptet! Högläsning! Laxen i sist!

Laxsoppa

*Film: Youtube. En liten film om enkla mattips som är bra för hälsan 3min


(film: du mår som du äter: bara fisk 6:48)

Ev igen film: vitamin från studi.se (adek vit)

7

*Proteiner s.22 

*Tillagningsmetod: Steka


Animaliska proteiner/vegetabiliska


Chili con carne med råris och sallad

Film: Du mår som du äter-proteinbrist (6:34)

8

Planera en måltid utifrån dina behov

Använd planeringsschemat


Tallriksmodell, matcirkeln, näringsämnen.


*Film:”Din skräddarsydda portionsstorlek” 30 sek.

9

Tillaga måltiden och utvärdera/reflektera

Utvärdering på löst blad


10

Här är ditt kylskåp

Tillaga något av det som finns: ex på lätta saker: omelett, pytt, soppa, gryta

Vi köper in kyckling, palsternacka, lök, morötter, kålrot, rödbetor, potatis, buljong, ägg,


11

Praktiskt prov med kompis bedömning


Lägg upp enligt tallriksmodellen, (ev knäppa kort) samt gör reflektionspapper

Korvstroganoff med råris och rivna morötter


Bedömmaren kollar igenom köket efter så det är tipptopp

Bedöma: hantering av livsmedel, redskap, matlagningsmetoder (koka, steka, riva) planering av arbete samt tidsplanering, disk och efterplock.

12

Praktiskt prov med kompis bedömning


Lägg upp enligt tallriksmodellen, (ev knäppa kort) samt gör reflektionspapper

Biffstroganoff med råris och rårivna morötter


Bedömmaren kollar igenom köket efter så det är tipptopp

Bedöma: hantering av livsmedel, redskap, matlagningsmetoder (koka, steka, riva) planering av arbete samt tidsplanering, disk och efterplock.

13

Baka matbröd – jäst


Demonstrera, flätmetoden!



Frukostbullar s.280

Morötter, olja, grahamsmjöl, vetemjöl, jäst

Eleverna får ta hem bröden

14

Saffransbullar – jäst, traditioner


Demonstrera, flätmetoden!



Eleverna får ta hem proven

15

Städ





 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Erica och Karina - 25 januari 2018 07:43


    Det var länge sedan vi gjorde ett inlägg men nu ska vi bättra oss. I veckan gör årskurs 8 vegetarisk buffé, mums! ...

Av Erica och Karina - 19 oktober 2017 11:27

   

Av Erica och Karina - 19 oktober 2017 10:44

    Mycket bra föreläsningar om både matsvinn och relationsbanken ...

Av Erica och Karina - 4 oktober 2017 10:46


  Idag har 8a gjort smoothies och lärt sig mer om vitaminer och mineraler ...

Av Erica och Karina - 4 oktober 2017 10:44


  För någon vecka sedan tillagade 9c mat till gäster som har olika behov, exempelvis mjölkproteinallergisk, glutenintolerant eller vegan ...

Presentation


Hej!

Den här bloggen är skapad av Erica och Karina, lärare i Hem-och kunskap på Älvåkraskolan i Älvsbyns kommun. På den här bloggen kommer vi att lägga upp planeringar, uppgifter, recept och annat smått och gott som vi vill dela med oss av.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
September 2017 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ HKK Älvåkraskolan med Blogkeen
Följ HKK Älvåkraskolan med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se